Ander Licht

theater & spel

Op zoek naar een werkvorm voor een training of een andere bijeenkomst?

Er zijn veel verschillende werkvormen die gebruikt kunnen worden tijdens trainingen, afhankelijk van het doel en de inhoud van de training, de doelgroep en de beschikbare tijd en middelen. Hieronder vind je een aantal veelgebruikte werkvormen en de voordelen die ze kunnen opleveren:

Speelse interactieve presentaties: tijdens een interactieve presentatie wordt er gebruik gemaakt van spel, principes worden getoond in plaats van alleen verteld, deelnemers wordt soms gevraagd te reageren om bijvoorbeeld de effectiviteit van een bepaalde interventie te laten zien en ervaren i.p.v. allen begrijpen.

Groepsdiscussies: tijdens een groepsdiscussie kunnen deelnemers ervaringen en meningen uitwisselen over een bepaald onderwerp. Dit kan helpen om nieuwe inzichten te krijgen en om verschillende perspectieven te horen, daarbij kan hiermee de betrokkenheid worden vergroot en wordt mensen gevraagd de discussiepunten te bespreken in de context van hun werk en de samenwerking binnen bijvoorbeeld hun team.

Rollenspellen: tijdens een rollenspel kunnen deelnemers oefenen met bepaalde situaties, bijvoorbeeld in de vorm van een simulatie of een improvisatieoefening. Dit kan helpen om vaardigheden te oefenen en om inzicht te krijgen in hoe verschillende situaties aangepakt kunnen worden.

Brainstormsessies: tijdens een brainstormsessie kunnen deelnemers ideeën genereren en hierover discussiëren. Dit kan helpen om creativiteit te stimuleren en om nieuwe oplossingen te vinden voor problemen. Een goede brainstormsessie is uitnodigend en geeft energie, het beoordelen van de ideeën op kwaliteit en uitvoerbaarheid is van later zorg.

Praktijksimulaties: tijdens een praktijksimulatie kunnen deelnemers oefenen met de praktische toepassing van bepaalde vaardigheden of kennis. Dit kan helpen om de geleerde informatie beter te onthouden en om te leren hoe deze in de praktijk toegepast kan worden.

Zo zijn er vele, vele werkvormen die gebruikt worden om (trainings)bijeenkomsten aantrekkelijk en effectief te maken. De voordelen van deze werkvormen zijn onder andere dat ze de betrokkenheid van de deelnemers vergroten, de leerervaring persoonlijker maken, zorgen voor meer interactie tussen deelnemers en trainer, en dat ze deelnemers helpen om de geleerde informatie beter te begrijpen. Bovendien kunnen ze ook helpen om het vertrouwen van de deelnemers te vergroten, door hen te laten zien dat ze de geleerde vaardigheden kunnen toepassen in de praktijk.

Goed meeting-design zorgt ervoor dat mensen maximaal betrokken zijn en zich de essentiële dingen zoveel mogelijk eigen maken. De klacht dat mensen een training van een jaar geleden grotendeels zijn vergeten hoor je niet als je deelnemers in staat stelt nieuwe technieken, principes en tactieken meteen te integreren. Direct de volgende dag kunnen dergelijke nieuwe vaardigheden al toegepast worden, en iets wat deel is van je gedragsrepertoire vergéét je niet, dat gebrúík je.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via deze knoppen:

Meer artikelen.
Laat je inspireren.

Ander Licht
theater en spel voor cultuurontwikkeling en leren.

Post- en bezoekadres
Vredeoordlaan 16
3956 RN Leersum