Ander Licht

theater & spel

Wat maakt een trainingsacteur goed?

Een goede trainingsacteur is iemand die in staat is om effectief en realistisch te acteren in de context van trainingsprogramma’s. Ze hebben de vaardigheid om verschillende personages en situaties te portretteren, weten dat het niet om henzelf gaat en zijn in staat om een veilige omgeving te creëren waarin de deelnemers zich kunnen concentreren op het ontwikkelen van hun vaardigheden en het oefenen van communicatieve en interpersoonlijke situaties.

Er zijn verschillende kenmerken die een goede trainingsacteur onderscheiden van een middelmatige trainingsacteur. Enkele van deze kenmerken zijn:

  • Professionele houding: Een goede trainingsacteur heeft een professionele houding en neemt de rol serieus. Ze begrijpen dat deelnemers aan een training afhankelijk zijn van hen om een ​​realistische simulatie te bieden die hun vaardigheden en begrip zal verbeteren.
  • Inlevingsvermogen: Een goede trainingsacteur heeft een sterk inlevingsvermogen en kan zich goed inleven in de verschillende personages en situaties die ze moeten portretteren. Dit stelt hen in staat om realistische interacties te creëren en deelnemers te helpen hun eigen empathische vaardigheden te ontwikkelen. Daarbij weten ze ook hoe kwetsbaar het is om iets nieuws te leren en zijn ze dus zorgvuldig en zorgzaam voor de mensen die de training volgen.
  • Flexibiliteit: Een goede trainingsacteur is flexibel en kan zich aanpassen aan veranderende situaties. Ze begrijpen dat elke trainingsgroep anders is en kunnen hun acteervaardigheden aanpassen om de behoeften van de deelnemers te ondersteunen. Ook kunnen ze hun rol afstemmen op wat de trainer wenst; wordt er meer zelfstandigheid gevraagd of moeten ze zich juist volgend opstellen? Goede trainingsacteurs hebben daar een neus voor.
  • Feedback-vaardigheden: Een goede trainingsacteur heeft sterke feedback-vaardigheden en kan opbouwende kritiek bieden die de deelnemers helpt om hun vaardigheden te verbeteren. Ze zijn ook in staat om feedback van de deelnemers te accepteren en te gebruiken om hun eigen prestaties te verbeteren. Een goede trainingsacteur zal nooit feedback geven op iets waarop de deelnemer geen invloed heeft. Wel kan de acteur een spiegel voorhouden om deelnemers te laten reflecteren op hoe ze overkomen en welk effect dat heeft.

Het werken met goede trainingsacteurs is belangrijk omdat het de effectiviteit van trainingsprogramma’s kan verbeteren. Trainingsacteurs helpen deelnemers om de theorieën en vaardigheden die ze hebben geleerd in de praktijk te brengen en hun eigen communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren. Een goede trainingsacteur kan helpen deze vaardigheden effectiever en realistischer te oefenen. Ook kan de een goede trainingsacteur de deelnemers helpen zich comfortabeler te voelen bij het oefenen van vaardigheden in een veilige omgeving. Dit kan bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen van de deelnemers en de kans op succesvolle implementatie van geleerde vaardigheden in de praktijk verhogen.

Veel mensen vinden werken met acteurs spannend maar zijn er achteraf erg enthousiast over. Het beeld dat sommige mensen van trainingsacteurs hebben is dat ze gesprekken zó moeilijk maken dat je er niets meer van leert. In de praktijk zijn er inderdaad trainingsacteurs die zo werken en die het vak een slechte naam geven. Daarbij hebben veel mensen wel eens een assessment gedaan met een acteur, bijvoorbeeld als deel van een sollicitatieprocedure. Assessment-acteurs hebben niet de opdracht om mensen te helpen leren en ontwikkelen, maar moeten juist mensen testen waarbij een psycholoog de score bijhoudt. Veel mensen houden aan dergelijke rollenspelen een nare bijsmaak over en denken dat trainingsacteurs er ook zijn om ze te testen of het ze moeilijk te maken.

Ander Licht werkt uitsluitend met goed opgeleide trainingsacteurs die hun sporen in de trainingspraktijk ruimschoots verdiend hebben.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via deze knoppen:

Meer artikelen.
Laat je inspireren.

Ander Licht
theater en spel voor cultuurontwikkeling en leren.

Post- en bezoekadres
Vredeoordlaan 16
3956 RN Leersum