Ander Licht

theater & spel

De andere stoel

“Het heeft geen zin”, sprak de projectleider beslist, “met die aannemer is echt niet te werken.”

Ik zat in een moeilijk parket; zoals zo vaak in mijn trainingen zag degene die de casus van de ‘lastige aannemer’ inbracht zichzelf niet als deel van het probleem. Het lag volgens hem geheel aan de ander, en die was er niet dus die konden we niet van zijn lastige gedrag afhelpen.

“Is het toeval?” vroeg ik “dat jullie tijdens dit overleg recht tegenover elkaar zitten?” Nee, de projectleider dacht niet dat dat toeval was, het liet wel zien dat hier twee tegenstanders aan tafel zaten.

In een opwelling vroeg ik hem om op de stoel van de aannemer te gaan zitten en ons dat lastige, in zijn ogen onredelijke, gedrag te laten zien terwijl ik zijn rol overnam.

Hij speelde de aannemer met verve, ging helemaal op in de wereld van deze lastige man en bracht gepassioneerd te berde waarom hij onder de huidige voorwaarden echt niet kon werken. De projectleider was geen acteur maar hij kende de aannemer, die hem het leven zuur maakte, zo goed dat hij hem tot in details geloofwaardig kon neerzetten. Op het hoogtepunt van geloofwaardigheid stopte ik de simulatie, de projectleider keek me aan en zei met een enigszins onthutste blik: “Dit kan zo niet langer, ik moet met die man praten, onder die druk kan hij niet werken!”

Het was miraculeus om te zien hoe de projectleider, die een paar minuten daarvoor nog geen goed woord over had voor de aannemer en hem als zijn grootste nachtmerrie beschouwde, hem nu zag als mens. En dat niet alleen, hij begreep waar de man behoefte aan had en wilde hem daarin tegemoet komen.

Er was eigenlijk niets te oefenen want deze projectleider had geen gebrek aan communicatieve vaardigheden, hij had alleen niet de ruimte of de wil gehad om door de ogen te kijken van de man die hij als zijn tegenstander beschouwde, zodra hij dat deed werd alles hem duidelijk.

Aan de manier waarop hij me naderhand bedankte kon ik merken dat hij geraakt was en ik was geraakt door hem, door zijn openheid en zijn menselijkheid. Ik zag een ander mens dan de nogal vierkante man die een paar uur eerder de trainingsruimte binnen was gekomen en ik liep fluitend naar mijn auto.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via deze knoppen:

Meer artikelen.
Laat je inspireren.

Ander Licht
theater en spel voor cultuurontwikkeling en leren.

Post- en bezoekadres
Vredeoordlaan 16
3956 RN Leersum