Als je een nieuw toetje wilt proberen, of een gewaagde deodorant, dan doe je dat in Gouda, zo is me verteld. Als het in Gouda werkt, werkt het waarschijnlijk overal in Nederland want Gouda is gemiddeld. Gouda is dus de ideale plek om iets nieuws te testen.
Met een aantal collega’s van het Werkteater en de Haagse Hogeschool werken we met mensen van culturele instellingen in Gouda. Conservatoren, archiefmedewerkers, bibliothecarissen, directeuren, allemaal ontdekken ze dat de behoefte aan cultuur in deze netwerksamenleving op een nieuwe manier bevredigd of zelfs gecreëerd moet worden. Dat betekent opnieuw kijken, jezelf opnieuw uitvinden. Dat is voor niemand makkelijk en al helemaal niet voor iemand wiens dagelijks werk bestaat uit conserveren en archiveren. Ik heb altijd respect voor mensen die de moed en het hart hebben om te veranderen en voor deze Goudenaren heb ik extra veel respect omdat innoveren zo ver van hun dagelijkse taken af ligt. Toch doen ze het, worden ze creatief en innovatief. Vernieuwingen zoals mobiel internet en sociale media zijn prachtig, maar de context voor vernieuwing is de rijkdom van het verleden. Het is belangrijk te zien waar we nu zijn en hoe we hier zijn gekomen om verder te kunnen ontwikkelen. En daarin hebben deze mensen een belangrijke rol.
Eind januari hoop ik, met hulp van een aantal mensen, over dit proces een boekje te hebben geschreven zodat cultuur- en erfgoedmedewerkers overal in Nederland zich kunnen laten inspireren door hun Goudse collega’s.