Onbeheersbaar?

Denk jij dat covid ooit nog verdwijnt? Het griepvaccin heeft het griepvirus ook niet doen verdwijnen. Hoe lang gaan we afstand houden, mondkapjes dragen en feesten & festivals uit- en afstellen? Vreselijk verdrietig vind ik het als er doden vallen, of dat nou door corona komt, door griep, door eenzaamheid of door depressie. Allemaal gun […]

Empathie

“Ik vind dat deze trainingen me sowieso al teveel tijd kosten”, zei Tommie met een enigszins militante blik in zijn ogen. “Volgens mij begrijp je niet wat ik met jullie probeer te doen”, zei ik met lichte frustratie in mijn stem. “Nou volgens mij begrijp je mij niet”, repliceerde hij zoals te verwachten was. Het traject […]

Keuzes

“Wat een aardige vrouw”, dacht ik meteen toen ik Marianne een hand gaf. Ze was de manager van de afdeling van een bedrijf waarvoor ik een training over communicatie verzorgde. Op geen enkele manier gaf ze de indruk hoger in de hiërarchie te staan dan de andere deelnemers.  Ze was het soort baas waar ik me […]

Onaanvaardbare risico’s

Volgens Diana was Jurgen, de manager van een afdeling van de verzekeringmaatschappij waar ze beiden werkten, een hele lastige man. Diana moest hem in haar rol als auditor aanspreken op onaanvaardbare risico’s die er volgens haar op zijn afdeling werden genomen en dat was niet makkelijk. De gesprekken die ze daarover hadden liepen uit op […]

Lui zijn en toch invloed uitoefenen

Op deze link is een mooi gemonteerd filmpje te zien van de Provincieacademie, een verslag van de masterclass voor provinciemedewerkers. Het geeft een beetje een indruk van een praktische manier om te werken aan complexe situaties. De oplossingen die gevonden worden zijn vaak erg eenvoudig en zeer toepasbaar. http://www.bestuursakkoord.nl/anderswerken/ klik vervolgens op ‘Masterclass Provincieacademie’ of […]

Communicatie

De aimabele regisseur van de tv serie Deadline heette me hartelijk welkom. Hij zocht een acteur voor de rol van een zekere Meir, hoofd van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Met mijn neus, die er mag zijn, om het zacht uit te drukken, kwam ik blijkbaar voor die rol in aanmerking, want verder was […]

Spiral Dynamics

Spiral Dynamics beschrijft hoe cultuur, overal ter wereld, verschillende fases doorloopt op een min of meer voorspelbare manier. In de loop van de tijd ontstaan er steeds nieuwe culturele fases (die met kleuren aangeduid worden). We ontworstelen ons aan oude waarden en omarmen nieuwe, creëren een nieuwe manier van denken, zijn, en dingen doen. Bijna overal ter wereld bestaan […]

Met andere ogen

“Het heeft geen zin”, sprak de projectmanager beslist, “met die aannemer is echt niet te werken.” Ik zat in een lastig parket; zoals zo vaak in mijn trainingen beschouwde degene die de casus van de ‘lastige aannemer’ inbracht zichzelf niet als het probleem. Het lag aan de ander, en die was er niet dus die […]

Veranderen, hoe doe je dat?

Als je een nieuw toetje wilt proberen, of een gewaagde deodorant, dan doe je dat in Gouda, zo is me verteld. Als het in Gouda werkt, werkt het waarschijnlijk overal in Nederland want Gouda is gemiddeld. Gouda is dus de ideale plek om iets nieuws te testen. Met een aantal collega’s van het Werkteater en […]