Ander Licht
Cultuurveranderaars
door theater en training

Spiral Dynamics

Spiral Dynamics beschrijft hoe cultuur, overal ter wereld, verschillende fases doorloopt op een min of meer voorspelbare manier. In de loop van de tijd ontstaan er steeds nieuwe culturele fases (die met kleuren aangeduid worden). We ontworstelen ons aan oude waarden en omarmen nieuwe, creëren een nieuwe manier van denken, zijn, en dingen doen. Bijna overal ter wereld bestaan deze verschillende waardensystemen door elkaar heen, dat kan voor spanning zorgen maar ook voor vooruitgang. Spiral Dynamics is een fundamenteel positieve manier om naar het leven te kijken: het laat zien dat we onze eigen toekomst creëren en dat er, hoe ver we ook al gekomen zijn, altijd meer mogelijk is.

In dit filmpje speel ik de verschillende ‘memes’ zoals die waardengolven in het Engels genoemd worden, als een directeur die in die specifieke fase van ontwikkeling zit. Er is geen tekst, alleen de illusie van tekst: een bij die meme passende brabbeltaal.

De kleuren van Management Drives zijn afgeleid van de kleuren van het, door Clare Graves ontwikkelde, Spiral Dynamics, alleen worden deze memes daar meer gezien als types mensen in plaats van een beschrijving van de waarden tussen mensen.

De video’s hieronder vertonen soms kuren; één klik op het pijltje links naast het beeld verhelpt dat meestal.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via deze knoppen:

Meer artikelen.
Laat je inspireren.

Onbeheersbaar?

Denk jij dat covid ooit nog verdwijnt? Het griepvaccin heeft het griepvirus ook niet doen verdwijnen. Hoe lang gaan we afstand houden, mondkapjes dragen en feesten & festivals uit- en afstellen?

Empathie

“Ik vind dat deze trainingen me sowieso al teveel tijd kosten”, zei Tommie met een enigszins militante blik in zijn ogen.

Keuzes

“Wat een aardige vrouw”, dacht ik meteen toen ik Marianne een hand gaf. Ze was de manager van de afdeling van een bedrijf waarvoor ik een training over communicatie verzorgde.