Home » Blog » Spiral Dynamics
Spiral Dynamics
Geen reacties Video

Spiral Dynamics beschrijft hoe cultuur, overal ter wereld, verschillende fases doorloopt op een min of meer voorspelbare manier. In de loop van de tijd ontstaan er steeds nieuwe culturele fases (die met kleuren aangeduid worden). We ontworstelen ons aan oude waarden en omarmen nieuwe, creëren een nieuwe manier van denken, zijn, en dingen doen. Bijna overal ter wereld bestaan deze verschillende waardensystemen door elkaar heen, dat kan voor spanning zorgen maar ook voor vooruitgang. Spiral Dynamics is een fundamenteel positieve manier om naar het leven te kijken: het laat zien dat we onze eigen toekomst creëren en dat er, hoe ver we ook al gekomen zijn, altijd meer mogelijk is.

In dit filmpje speel ik de verschillende ‘memes’ zoals die waardengolven in het Engels genoemd worden, als een directeur die in die specifieke fase van ontwikkeling zit. Er is geen tekst, alleen de illusie van tekst: een bij die meme passende brabbeltaal.

De kleuren van Management Drives zijn afgeleid van de kleuren van het, door Clare Graves ontwikkelde, Spiral Dynamics, alleen worden deze memes daar meer gezien als types mensen in plaats van een beschrijving van de waarden tussen mensen.

De video’s hieronder vertonen soms kuren; één klik op het pijltje links naast het beeld verhelpt dat meestal.

Over de auteur

Arjan Kindermans heeft 9 artikels geschreven.

Arjan is oprichter en eigenaar van Ander Licht cultuurontwikkeling & drama. Hij helpt organisaties, teams en leidinggevenden ontwikkelen, o.a. met gebruik van vele vormen van theater en drama.

Nog geen reacties

Reageren

Laatste reacties