Home » Blog » Empathie
Empathie
Geen reacties Cultuurontwikkeling, Dramatechnieken

Chess-king

“Ik vind dat deze trainingen me sowieso al teveel tijd kosten”, zei Tommie met een enigszins militante blik in zijn ogen. “Volgens mij begrijp je niet wat ik met jullie probeer te doen”, zei ik met lichte frustratie in mijn stem. “Nou volgens mij begrijp je mij niet”, repliceerde hij zoals te verwachten was.

Het traject over communicatie dat ik deed met een kleine honderd medewerkers ‘bijzonder beheer’ van een financiële instelling had tot dat moment bijna uitsluitend enthousiaste reacties ontvangen en ik was zo verrast door Tommies respons dat ik helemaal vergat alles waar ik mensen in aan het trainen was, zelf toe te passen.

“Ik probeer je juist tijd te besparen”, zei ik in een vruchteloze poging hem van mijn zienswijze te overtuigen. Tommie keek me aan met de glimlach van een schaker die al gezien heeft dat de winst van de partij hem niet meer kan ontgaan, geduldig wachtend tot zijn tegenstander dat ook inziet. “Zal ik het even voordoen?” vroeg ik, “dan kan ik laten zien wat ik bedoel, want volgens mij snap je niet dat ik probeer te helpen jullie gesprekken juist korter en effectiever te maken.” “Okay”, zei Tommie met zijn schaakglimlach.

“Dan ben jij de debiteur”, zei ik, “en ik bel je met erg slecht nieuws: dat we je huis gaan verkopen, dan laat ik je zien hoe je tegelijkertijd duidelijk en toch empatisch kan zijn.” Het was een actie met, achteraf gezien, een hoog kamikaze-gehalte. Als Tommie zijn gelijk had willen halen zou dit vast een hele domme zet van me zijn geweest. Maar zo was Tommie niet. Hij voerde het gesprek met me als een echte klant waarbij het kwartje valt dat er werkelijk iets helemaal mis gaat. Ik vertelde hem dat ik kon horen dat hij erg geraakt was door het vreselijke nieuws maar week tegelijkertijd niet van mijn standpunt dat de verkoop moest doorgaan. Gedurende het korte gesprekje werd hij steeds rustiger tot het wel leek of zijn woorden op waren, ondanks de vele voorbeelden die hij dagelijks meemaakte van debiteuren die eindeloos weerwoord bleven bieden. Tot mijn verbazing stapte hij plotseling uit zijn rol en zei: “Ja, dat wil ik dus leren.” “Nou dat kan,” grapte ik, “ik ben hier nu toch.”

Toen ik later terugdacht aan Tommie besefte ik dat hij er helemaal niet op uit was geweest mij het leven zuur te maken. Hij en zijn collega’s hadden het gewoon echt heel druk. Toen hij iets aangeboden kreeg wat zijn werkdruk kon verminderen, stond hij daar onmiddellijk voor open.

Over de auteur

Arjan Kindermans heeft 9 artikels geschreven.

Arjan is oprichter en eigenaar van Ander Licht cultuurontwikkeling & drama. Hij helpt organisaties, teams en leidinggevenden ontwikkelen, o.a. met gebruik van vele vormen van theater en drama.

Nog geen reacties

Reageren

Laatste reacties